Teff  
 


Teff meelzak

 

 
 

Eragrostis abyssinica L. Teff

Van het woord teff wordt verondersteld ontrokken te zijn van het Amharische woord teffa wat „verloren" betekent, wegens de kleine afmeting van de korrels en hoe gemakkelijk het zoek raakt indien het is gevallen. Het is het kleinste graan in de wereld, met een afmeting van slechts ongeveer 3/4 van een millimeter in diameter, wegen 150 teff graankorrels evenveel als één graankorrel van tarwe. De algemene Engelse namen voor teff zijn teff, lovegrass, en annual bunch grass.


Eragrostis abyssinica L
Eragrostis abyssinica L
teff eragrostis abyssinica L

Omdat de graankorrels van teff zo klein zijn, bestaat het grootste deel van het graan uit de zemel en kiem. Dit geeft teff zijn hoge voedingswaarde sinds de zemelen en de kiem de voedzaamste delen zijn van elk graan. Dit graan heeft een zeer hoge calcium waarde, en bevat hoge niveaus van fosforachtig, ijzer, koper, aluminium, barium, en thiamine. Gesteld wordt dat het een uitstekende aminozuur samenstelling heeft, met lysine levels hoger dan tarwe of gerst. Teff heeft hoge gehalten; proteïne, koolhydraten, en vezel. Het bevat geen gluten en het is dus geschikt voor mensen met gluten intolerantie.

De kleur van de Teff korrels kan ivoor zijn, licht bruin tot donker bruin of donker roodachtig bruin tot paars, afhakelijk van de soort. Teff heeft een milde, nootachtige, en een licht melasse achtige zoetheid. Witte teff heeft een kastanje-achtige smaak en de donkerdere soorten hebben meer een grondsmaak en smaken meer als hazelnoten. Dit graan is enigszins gomachtig. Het is interessant dat een document gedateerd uit de late 1800's er op wijst dat de aristocratie de lichtere graankorrels consumeerde, het donkere graan was voedsel voor soldaten en bedienden, en het vee consumeerde hooi gemaakt van teff.


teff gras
teff gras

Teff is een fijn, spruiting jaarlijks gras gekarakteriseerd door een grote kroon, vele spruiten, en een ondiep divers wortel systeem, met een dunne stam. De plant ontkiemt snel en is aangepast aan milieu's varierend van dorre droogte tot water verzadigde grond condities.
Het is een betrouwbaar gewas met lage risico's. Er zijn 250 soorten bekend van Eragrostis, of love grasses, maar slechts een klein aantal zijn van waarde voor de landbouw.

rode teff
teff rood

Teff is een zeer veelzijdig graan. Teff meel kan gebruikt worden als substituut voor een deel van het meel in brood of banket, of de graankorrel ongekookt toegevoegd of gesubstitueerd voor een deel van de zaden, noten, of andere kleine graankorrels. Door de kleine afmeting, is slechts een 1/2 kop teff nodig om 1 kop sesamzaad te vervangen. Het is een goed bindmiddel voor soepen, hutspot, jus, en pudding en kan ook gebruikt worden in roer-bak gerechten, en stoofschotels. Teff kan aan soepen of hutspot worden toegevoegd op één van de twee van manieren: 1) Voeg het, ongekookt aan de pan toe, een half uur alvorens het op te dienen. 2) Voeg het gekookt toe aan de pan, 10 minuten alvorens op te dienen. Gekookte teff kan worden gemixed met kruiden, zaden, bonen of tofu, knoflook, en uien om graan-burgers te maken. De zaden kunnen ook worden gekiemt en de spruiten in salades en op sandwiches worden gebruikt.

Om teff te koken, giet 2 kopjes gedistilleerd water, 1/2 kop teff, en 1/4 theelepel zee zout (optioneel) in een steelpan. Breng aan de kook, verminder hitte en sudder afgedekt voor 15 tot 20 minuten of tot het water is geabsorbeerd. Haal van het vuur en laat het afgedekt staan voor 5 minuten.

Teff zou bewaard moeten worden op een koele, donkere, droge plaats in goed afgesloten containers zoals glazen potten. Gekookte Teff kan bewaard worden in de ijskast, maar zou binnen een paar dagen gebruikt moeten worden.

Dit graan zou een waardige en gezonde toevoeging aan uw dieet zijn. Wees creatief, gebruik uw verbeelding, en geniet van dit prachtige voedzame graan.


tef

lees verder over teff-meel

 

 

 

terug

 

klik hier voor een navigatievenster

ingrediënten:
teff (100% zonder toevoegingen)

 

Voedingswaardentabel
 
klik hier voor een navigatievenster
 
klik hier voor een navigatievenster
2006 Voedingswaar.nl

Google
WWW www.voedingswaar.nl