![]() |
||||
|
||||
Speltrecept, | ||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Speltproducten |
||||||||||||||||
|
||||||||||||||||
Speltbrood - Speltkoeken Spelt,
gezonder, allergeenarm oergraan
|
||||||||||||||||
Speltbrood – tarwevrij. Dit recept komt van een bakker uit Friesland Ingrediënten 1
kg. bloem Bereidingswijze De bloem in een grote kom doen en zout toevoegen. Goed mengen De gist in lauw water oplossen De opgeloste gist, de boter en de honing aan het meel toevoegen Alles goed mengen en intensief kneden Een bal vormen, deze met bloem bestuiven en met een doek bedekt op een niet te warme plaats 20 minuten laten vergisten Nogmaals intensief kneden Weer 20 minuten laten vergisten Met koud water besproeien (geeft glans) In de op 250 graden voorverwarmde oven schuiven (enigszins dieper dan het midden) Na 10 minuten hitte tot 200 graden reduceren Baktijd in totaal ca. 40 - 50 minuten Na de baktijd het brood onmiddellijk met koud water besprenkelen, uit de vorm nemen en voor het afkoelen op een rooster leggen
Speltkoeken = gist- en tarwevrije broodvervanging
Basis - Ingrediënten 250 gr. vers gemalen speltmeel Snufje zout 2,5 dl. sterk koolzuurhoudend mineraalwater Verdere benodigdheden (naar believen) Karwijzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, fijngesneden vijgen, rozijnen Voorbereiding Alles tesamen in een kom kort omroeren. Deze brij resulteert in 8 koekenen (met lepel direct op de bakplaat leggen). Niet te dik, maximaal 1 cm. dik Op 250 graden hitte 10 minuten bakken, dan omkeren en nogmaals 5 minuten in bakoven laten. Speltkoeken als kauwoefening: Speltkoeken zijn ideale tarwe- en gistvrije “kauwtrainers": Ideale kauw aantal = 50 Door de kauwbeweging worden de speekselklieren tot speekselproductie aangezet en de totale darmactiviteit geactiveerd. Hongergevoelens worden zo snel geëlimineerd.
|
||||||||||||||||
![]() |
![]() |
|||||||||||||||
![]() |
![]() |
|||||||||||||||
volkoren
speltbrood ©2006 Voedingswaar.nl home | navigatie | producten | bakken | bakmix | speltmeel | spelt | speltbrood | voor de bakker | informatie | contact | close
|
||||||||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |