Spelt muffin product informatie,  
      
Tarwevrij
Koemelkvrij en Lactosevrij
Gistvrij
Caseïnevrij
Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij

Zonder toegevoegd zout
Zonder geraffineerde
koolhydraten
ofwel suikers

 

 

Een Spelt muffin - wat is dat?

De terugkeer van spelt. Het beste nieuwe graan heeft een lange geschiedenis.

Soms zijn de originele ideeën nog het beste. Het wiel is in duizenden jaren niet veel veranderd,en het smakelijke en voedzame spelt, is één van de eerste graansoorten verbouwd door de vroege landbouwers sinds 5.000 V.Chr., vindt vernieuwde populariteit bij de Nederlandse consumenten.

Het "nootachtige" aroma van spelt is lang populair geweest in Europa, waar het ook bekend is als: "Farro" (Italië) en "Dinkle" (Duitsland). In de tijden van het Romeinse rijk was het "Farrum", en de oorsprong kan terug worden gevoerd tot het vroege Mesopotamië. Spelt (Triticum spelta) is een oude en verre neef van de moderne tarwe (Triticum aestivum). Spelt is één van oudste van gecultiveerde granen, slechts Emmer en Elkorn zijn hier aan voorafgegaan.

Maar het is niet alleen goede smaak die de aandacht van consumenten aan deze kant van de Atlantische Oceaan heeft gevangen. Het graan bevat van naturen veel vezels, en bevat beduidend meer proteïne dan tarwe. Spelt bevat ook hogere concentraties vitaminen B, en zowel enkelvoudige als complexe koolhydraten. Een ander belangrijk voordeel is dat sommige glutengevoelige mensen speltgebaseerde voedsel in hun diëten hebben kunnen integreren.

Ongeveer 800 jaar geleden schreef Hildegard von Bingen, (St.Hildegard) over spelt: "Spelt is het beste van alle granen. Het is rijk en voedend en milder dan ander graan. Het produceert een sterk lichaam en een gezond bloed bij hen die het eten en maakt de geest van mensen, licht en vrolijk. Als iemand ziek is kook wat spelt, mengen het met ei en dit zal hem als een fijne zalf helen."

De aanleiding voor de daling in de productie van spelt in de wereld, wordt nu gezien van als voordeel. Spelt heeft een taaie schil, die het verwerken moeilijker maakt dan de moderne tarwe variëteiten. Nochtans, beschermt de schil, die vlak vóór het malen wordt gescheiden, niet alleen de pit, maar help voedingswaarde te behouden en handhaaft de versheid. De moderne tarwe is in de loop van de decennia dramatisch veranderd aangezien het is gekweekt om gemakkelijker te groeien, te oogsten en de opbrengst te verhogen, en een hoge gluteninhoud te garanderen voor de productie van commerciële, high-volume, gebakken producten. In tegenstelling tot witte tarwe, heeft speltgraan veel van zijn originele trekken behouden en blijft hoogst voedzaam en vol van aroma.

Ook, in tegenstelling tot andere graansoorten, beschermt de schil van spelt tegen verontreinigende stoffen en insecten en staat gewoonlijk kwekers toe pesticiden gebruik te vermijden.

Sinds zijn reïntroductie is spelt een van de meest verkochte graansoorten op de organische- en natuurvoedingsmarkt. Bloem gemaakt van het veelzijdige spelt graan, kan als vervanging voor tarwemeel in broden, deegwaren, koekjes, crackers, cakes, muffins, pannenkoeken en wafels worden gebruikt.

De moderne koks zijn de volle smaak van spelt aan het herontdekken in spelt pasta's en deegwaren en broden, de subtielere smaak en de textuur van pasta en deegwaren gemaakt met spelt bloem of spelt zaad komt goed tot z'n recht in tal van schotels.

Allergenen informatie

Tarwevrijj, Koemelkvrij en Lactosevrij, Gistvrij, Caseïnevrij, Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij, Zonder toegevoegd zout, Zonder geraffineerde koolhydraten ofwel suikers.


 
klik hier voor een navigatievenster
 
* Biologisch (Eko)
Voedingswaardentabel
 
klik hier voor een navigatievenster
 
 
klik hier voor een navigatievenster
2005 Voedingswaar.nl

Google
WWW www.voedingswaar.nl