Een
Spelt muffin - wat is dat?
De
terugkeer van spelt. Het beste nieuwe graan heeft een lange geschiedenis.
Soms
zijn de originele ideeën nog het beste. Het wiel is in duizenden
jaren niet veel veranderd,en het smakelijke en voedzame spelt,
is één van de eerste graansoorten verbouwd door
de vroege landbouwers sinds 5.000 V.Chr., vindt vernieuwde populariteit
bij de Nederlandse consumenten.
Het
"nootachtige" aroma van spelt is lang populair geweest
in Europa, waar het ook bekend is als: "Farro" (Italië)
en "Dinkle" (Duitsland). In de tijden van het Romeinse
rijk was het "Farrum", en de oorsprong kan terug worden
gevoerd tot het vroege Mesopotamië. Spelt (Triticum spelta)
is een oude en verre neef van de moderne tarwe (Triticum aestivum).
Spelt is één van oudste van gecultiveerde granen,
slechts Emmer en Elkorn zijn hier aan voorafgegaan.
Maar
het is niet alleen goede smaak die de aandacht van consumenten
aan deze kant van de Atlantische Oceaan heeft gevangen. Het graan
bevat van naturen veel vezels, en bevat beduidend meer proteïne
dan tarwe. Spelt bevat ook hogere concentraties vitaminen B, en
zowel enkelvoudige als complexe koolhydraten. Een ander belangrijk
voordeel is dat sommige glutengevoelige mensen speltgebaseerde
voedsel in hun diëten hebben kunnen integreren.
Ongeveer
800 jaar geleden schreef Hildegard von Bingen, (St.Hildegard)
over spelt: "Spelt is het beste van alle granen. Het is rijk
en voedend en milder dan ander graan. Het produceert een sterk
lichaam en een gezond bloed bij hen die het eten en maakt de geest
van mensen, licht en vrolijk. Als iemand ziek is kook wat spelt,
mengen het met ei en dit zal hem als een fijne zalf helen."
De
aanleiding voor de daling in de productie van spelt in de wereld,
wordt nu gezien van als voordeel. Spelt heeft een taaie schil,
die het verwerken moeilijker maakt dan de moderne tarwe variëteiten.
Nochtans, beschermt de schil, die vlak vóór het
malen wordt gescheiden, niet alleen de pit, maar help voedingswaarde
te behouden en handhaaft de versheid. De moderne tarwe is in de
loop van de decennia dramatisch veranderd aangezien het is gekweekt
om gemakkelijker te groeien, te oogsten en de opbrengst te verhogen,
en een hoge gluteninhoud te garanderen voor de productie van commerciële,
high-volume, gebakken producten. In tegenstelling tot witte tarwe,
heeft speltgraan veel van zijn originele trekken behouden en blijft
hoogst voedzaam en vol van aroma.
Ook,
in tegenstelling tot andere graansoorten, beschermt de schil van
spelt tegen verontreinigende stoffen en insecten en staat gewoonlijk
kwekers toe pesticiden gebruik te vermijden.
Sinds
zijn reïntroductie is spelt een van de meest verkochte graansoorten
op de organische- en natuurvoedingsmarkt. Bloem gemaakt van het
veelzijdige spelt graan, kan als vervanging voor tarwemeel in
broden, deegwaren, koekjes, crackers, cakes, muffins, pannenkoeken
en wafels worden gebruikt.
De
moderne koks zijn de volle smaak van spelt aan het herontdekken
in spelt pasta's en deegwaren en broden, de subtielere smaak en
de textuur van pasta en deegwaren gemaakt met spelt bloem of spelt
zaad komt goed tot z'n recht in tal van schotels.
Allergenen
informatie
Tarwevrijj, Koemelkvrij en Lactosevrij, Gistvrij, Caseïnevrij,
Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij,
Zonder toegevoegd zout, Zonder geraffineerde koolhydraten ofwel
suikers.
|