|
|
|
Amandel-meel
*
Teff-meel, rood, bruin en wit
Boekweit-meel
Quinoa-meel
Gierst
Mais, mais-meel
Sorgum
Rijst, wilde- en rijst-meel
Amaranth, amarant-meel
|
. |
|
. |

|
|
*.
Meel van gemalen pitten zoals amandel-meel
Meel van peulvruchten zoals kikkerwten-meel en soja-meel
Meel van wortels en knollen zoals tapioca-meel of cassave-meel,
aardappelmeel en sago-meel.
Meel substituties van gemalen noten. |
|
|
|
Er
zijn vele soorten glutenvrij meel,
jammer genoeg zijn deze niet allemaal
even lekker..
Teff bijvoorbeeld, of boekweit, of quinoa, hebben allemaal
een zeer specifieke smaak. Happend in een glutenvrije boterham,
kan je soms bedrogen uitkomen, als je de smaak van 'normaal' brood
verwacht. Ook de structuur is vaak niet wat je zou mogen verwachten.
De voedingswaarde van glutenvrije producten is over het algemeen
niet te vergelijken met die van het reguliere product. Door het
veelvuldig eenzijdig gebruik van bijvoorbeeld aardappel- of maismeel
of -zetmeel blijft de hoeveelheid voedzame stoffen beperkt.
De fabrikanten van zwaar bewerkt of geraffineerd meel, ontdaan
van alle gluten, zijn genoodzaakt om uiteindelijk weer vitaminen
toe te voegen aan hun product. Wederom jammergenoeg is dat vaak
niet het enige wat wordt toegevoegd. Glutenvervangende kleefmiddelen
of meelverbeteraars met een groot scala aan benamingen, allemaal
ten behoeve van de bakeigenschappen, kunnen even schadelijk zijn
als gluten en kunnen de opname van voedingsstoffen bemoeilijken.
De
glutenvrije Voedingswaar producten zijn in eerste instantie gemaakt
op smaak en voedingswaarde. We maken onder andere gebruik van
amandelmeel en van een aantal meel mixen.
Daarnaast zijn al onze versproducten 100% biologisch.
|
|
Gluten
zijn een eiwitbestanddeel dat voorkomt in de zetmeelkorrel van
bepaalde graansoorten.
Gluten-intolerantie of Coeliakie, is een overgevoeligheid voor
gluten, een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst,
spelt en kamut. De gluten beschadigen het darmslijmvlies. Tarwe
bevat naast gluten nog een groot aantal andere allergenen die
van invloed kunnen zijn op de darmen en het imunsysteem..
|
|
"Taart
Op Maat"
Voor
speciale gelegenheden zoals een bruiloft of een verjaardag maakt
de Voedingswaar bakkerij "Taart Op Maat"
Krijgt u bezoek, of gasten met speciale dieetwensen, allergieen
of intoleranties; dan kunt u, geheel naar uw smaak- en dieet-wens,
samen met de bakker een taart samenstellen. Naast glutenvrij natuurlijk
allemaal (tarwe) zetmeelvrij.
Denkt
u hierbij aan heerlijke amandeltaarten gevuld met fruit en of
room, b.v. vrij van gluten, of lactose; overgoten met pure chocolade
gemaakt van de beste biologische cacao.
glutenvrije
chocolade taart

(klik
hier voor grotere afbeeldingen en meer informatie)
wilt
u meer weten over glutenvrije taart, klik hier om te e-melen
Ook
de Jam die we evt. gebruiken voor de vulling van uw taart is zetmeelvrij,
evenals onze confiture, stroop, siroop en dessertsaus, klik hier
voor meer info
|
|
"Glutenvrij
Brood" recept
Ingrediënten
voorbeeld glutenvrij brood
500 g rijstmeel
200 g quinoa
200 g teffmeel
1 theelepel zout
1 zakje wijsteen bakpoeder of 1 eetlepel droge gist
1 theelepel xanthaangom
900 ml water
Werkwijze
Meng
alle droge ingrediënten. Het is belangrijk dat de xanthaangom
goed gemengd is. Voeg het water toe en meng alles met een houten
lepel. Het deeg van glutenvrij brood is vloeibaarder dan dat van
normaal brood. Bedek het deeg met een vochtige doek en laat het
rijzen op een warme plaats gedurende 30 min. Meng het deeg nogmaals.
Doe
het deeg in een goed geöliede bakvorm. Het deeg mag de bakvorm
maar tot de helft vullen. Laat het nog eens rijzen. Zet het in
een voorverwarmde oven (200°C) wanneer het midden van het
deeg gerezen is tot de hoogte van de bakvormen. Bak gedurende
60 min.
Het
glutenvrij brood uit de bakvorm nemen en laten afkoelen.
meer
recepten..
|
|
mocht
u uw ervaringen willen delen, heeft u op of aanmerkingen?
klik hier om te e-melen
*baktijden
en temperaturen verschillen per oven |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
|