Voedingswaar.nml Logo      
 

 

  Geklaarde Boter - Product Informatie;  
 

Geklaarde Boter

Geklaarde boter is melk-vet verkregen uit boter, door het scheiden van de vaste bestanddelen en het water, van het botervet. (vaste bestanddelen; zoals proteïnen, lactose, mineralen en as)

1 pot Geklaarde Boter van Voedingswaar

Geklaarde boter is heel lekker en gezond

In vroeger dagen, voordat de ijskast voor de consument (koelkast) bestond, was het bewaren van melk lastig. Een aantal oplossingen om melk langer houdbaar te maken waren- en zijn onder andere, om er producten van te maken; het maken van kaas, of boter.
Echter, de houdbaarheid, wat ze in het Engels zo mooi "shelf life" kunnen noemen, van boter is niet lang, op kamertemperatuur.
Daarom “klaarde” onze voorouders de boter, waardoor deze niet meer ranzig kan worden.
Door het klaren van boter, wordt één van de gezondste type vet, welke wij kunnen eten, voor gebruik in onze voeding, geïsoleerd.
Onze grootmoeders en overgrootmoeders voegde altijd wat geklaarde boter toe, o.a. aan groenten die net gekookt waren.
Moeders van nu, zouden tevens ook een theelepeltje geklaarde boter moeten toevoegen aan hun groenten smoothie.
Gezonde typen vet zijn nodig, voor het maken en repareren van de cellen in ons lichaam.

Let op:

-indien u uw kippetje of visje in geklaarde boter bakt, zal deze niet bruin worden, zoals u gewend bent met reguliere boter. Het is de lactose en andere vaste bestanddelen die bij verbranding uw filetje bruin kleuren.

- Indien u koekjes of een cake bakt met geklaarde boter in plaats van reguliere boter, gebruik dan minder geklaarde boter. Geklaarde boter; zonder de vaste bestandsdelen in boter, is meer vloeibaar gedurende het bakken, waardoor uw cake in kan zakken of uw koekjes uit kunnen lopen. Gebruik tot wel 25% minder geklaarde boter ter vervanging van het totaal aan boter in het recept.

De kenmerken en de samenstelling:

Geklaarde boter wordt geproduceerd door boter te smelten, en zo mogelijk te maken dat de verschillende componenten van elkaar scheiden door hun moleculaire dichtheid (soortelijke massa). Het in de boter aanwezige water verdampt, soms drijven er wat solide bestandsdelen naar de oppervlakte, welke worden afgeschuimd. De overblijvende solide melkbestandsdelen zinken naar de bodem en blijven achter wanneer het botervet (welke dan bovenaan drijft) uitgeschonken wordt.
Commerciële productiemethoden zijn ook onder andere; directe verdamping, maar kunnen ook volbracht worden door decantatie en centrifugatie gevolgd door vacuüm drogen; of direct van room, door de emulsie te breken gevolgd door centrifugatie. ***Echter niet deze geklaarde boter, Voedingswaar geklaarde boter wordt gemaakt zoals uw en onze grootouders dat deden.

Geklaarde boter heeft een hoger rookpunt (tussen 205 - 252 °C afhankelijk van de soort/bereidingswijze) dan reguliere boter (163 - 190°C) en geniet daardoor de preferentie in sommige kookapplicaties, zoals sauteren, bakken en frituren. Geklaarde boter heeft ook een veel langere houdbaarheid dan verse boter. Het heeft eventueel een verwaarloosbare hoeveelheid lactose (lactose is melksuiker welke onder invloed van lactase zich splitst in galactose en glucose) en caseïne (van het Latijns caseus, “kaas”, caseïne is de naam voor een proteïnefamilie van gerelateerde fosfoproteïnen) en is daarom, acceptabel voor de meeste mensen die een lactose (melk-suiker) intolerantie of melk-allergie hebben.

Geklaarde Boter, drie potten, van Voedingswaar
Geklaarde boter is door het geringe watergehalte werkelijk langer houdbaar als boter – ongekoeld houdt het zich 9, bij koelkast-temperatuur tot 15 maanden.


Geklaarde boter vs ghee

Ghee, hoewel een soort van geklaarde boter, wijkt enigszins af in de productie. Het bereidingsproces van traditionele geklaarde boter is voltooid als eenmaal het water verdampt en het vet (geklaarde boter) is gescheiden van de melkbestanddelen. Echter, de productie van ghee omvat, sudderend van de boter samen mét de melkbestanddelen, zo dat ze karameliseren, wat het nootachtig-smakend en aromatisch maakt.

Dus, is er een verschil tussen geklaarde boter en ghee? Zijn ze uitwisselbaar in recepten?
Ja. Maar geklaarde boter en b.v. de zogenaamde usli ghee zijn vergelijkbaar maar niet hetzelfde. Beide zijn vervaardigd uit boter die is gesmolten op een lage temperatuur, wat toelaat dat het watergehalte verdampt en de vaste melkbestanddelen bezinken op de bodem van de pan. De oppervlakte wordt afgeschraapt en het heldere vet afgegoten, en het residu verwijderd.
Het verschil is dat bij het maken van geklaarde boter of boterolie, het vet zo snel als mogelijk wordt afgegoten om te voorkomen dat de melkbestanddelen bruin worden. Voor usli ghee, wordt de boter gesudderd (gekookt onder de 100 °C) totdat de vaste stoffen goudbruin zijn, wat een nootachtige smaak en zoete aroma veroorzaakt.
Geklaarde boter en usli ghee kunnen worden verwarmd tot hoge temperaturen zonder te verbranden. Beide zijn uitstekend geschikt voor sauteren, bakken of frituren. Plantaardige ghee, genaamd Vanaspati ghee, is gemaakt van gehydrogeneerde plantaardige oliën en lijkt op plantaardig vet. Vaak gebruikt in plaats van usli ghee, het zou niet gebruikt moeten worden als een vervanging van geklaarde boter.
Bij de beslissing welke te gebruiken, overweeg dan het gerecht dat u voorbereidt en of het niet beter zal worden gecomplementeerd met een milde of een meer aromatische boter. Bij het bereiden van voedsel met meer uitgesproken smaken, zal ghee of geklaarde boter evengoed werken. Als u taart of cake bakt, of voor het maken van een delicate saus, of het koken van subtiel gekruid voedsel, zult u meer succes te hebben met behulp van geklaarde boter.

Regionale variaties
desi, usli of asli, en; dalda, nakli of vanaspati/ banaspati Ghee.
In Zuid Aziatische cuisine, kan men boter lang genoeg koken; om het wateraandeel te laten verdampen; en de vaste melkbestanddelen te laten karameliseren (welke daarna worden uitgefilterd), resulterende in een nootachtige smaak. Deze vorm van geklaarde boter wordt “ghee” genoemd.
Met name ghee uit India afkomstig, is populair in het westen.
Veel gehoorde termen zijn desi ghee en usli of asli ghee. Zoals er in Nederland een onderscheid gemaakt wordt tussen roomboter of echte-boter, en plantaardige boter of margarines, zo maken ze in India een verschil tussen; desi ghee (desi =land gemaakt, home made) of Asli (echte) ghee om het te onderscheiden van "plantaardige ghee", met de volgende namen; dalda, nakli of vanaspati/ banaspati Ghee.
(Tracht u alstublieft om plantaardige vetten, inclusief plantaardige ghee, geheel te vermijden als het om uw voeding of dieet gaat.)

Desi cuisine
Jammer genoeg zien we heden ten dagen in India soms, dat ghee gemaakt wordt door boter met een kerosinebrander in zeer korte tijd te verhitten tot boven de 230 °C, waardoor de lactose er als het ware uitgebakken of -uitgebrand wordt. Dit kan resulteren in de vorming van (verbrande) koolstofdeeltjes en daardoor heeft deze ghee een andere kleur en smaak dan echte geklaarde boter.

Volgens Ayurveda , wordt ghee traditioneel gemaakt op een manier die nogal anders is dan geklaarde boter. Om echte ghee te maken, moet men rauwe melk zien te verkrijgen, dit dan koken, dan laten afkoelen tot 43 °C, en dan wrongel toevoegen (of Indiase yoghurt culturen). Na laten te laten rusten, bedekt bij kamertemperatuur gedurende ongeveer 12 uur, wordt de wrongel vervolgens gekarnd gebruikmakend van oude methoden om deze specifieke soort van boter-cultuur te verkrijgen. Deze boter wordt uiteindelijk gebruikt om sudderen totdat de ghee vrijkomt.

Hoe kan men de zuiverheid van geklaarde boter of ghee thuis testen?
Om te zien of geklaarde boter / ghee is vermengd met plantaardige olie of plantaardig vet, is er een vrij eenvoudige test, maar het vereist dat u zoutzuur gebruikt (E507, het zuur dat de maag gebruikt om voedsel te verteren).
Smelt een theelepel geklaarde boter / ghee in een reageerbuisje, fles of een klein glas. Voeg een theelepel E507 / zoutzuur en een snufje zout of suiker toe. Schud de container voor één minuut (kijk uit voor het zuur!) en laat het rusten voor nog een minuut meer.
Als er plantaardige vet of olie in de geklaarde boter / ghee aanwezig, dan ziet u een rode laag (de plantaardige vet/olie) op de bodem van de reageerbuis of glas. Geen rode kleur betekent dat de geklaarde boter / ghee puur is.

 

Kies de beste
De beste commercieel gemaakte ghees komen uit Nederland. Scandinavië en Australië produceren ook ghee van een goede kwaliteit. Het is verpakt in blikken of potten.
De geklaarde boter van Voedingswaar®
is op lage temperatuur geklaard.

Geklaarde Boter van Voedingswaar

Voedingswaarde per 100 gr. geklaarde boter:

Energie 3686 kJ/ 880 kcal
Eiwitten 0,25 gr.
Koolhydraten 0,00 gr.
99,5 gr. vet (29% enkelvoudig, 4,6% meervoudig)
0,1 gr. water
0,278 gr. cholesterol
0,53 mg. caroteen
3,60 mg A-tocoferol
0,93 mg Vitamine A
2,4 mg Vitamine E
1,6 µg Vitamine D
8 µg Vitamine K
883,00 µg retinol
200.00 µg ß-caroteen
60,00 µg niacine

klik hier voor de voedingswaardetabel

 

klik hier voor een navigatievenster

| Producten | Ingrediënten | Informatie | | Broodbakmachine Oplossingen | Over Broodbakmachines | Broodmix | Broodbakmachine Tips | | Groothandel | Links | Contact | Disclaimer | Spelt Meel | Amandel Meel | Sucanat | Teff meel | Speltbloem | Spelt Bakmix | Spelt Pasta | Bio Bouillon | Geklaarde Boter | voedingswaarde Geklaarde Boter | Spelt Speculaas | Navigatie | Online Winkel | Hallway | Winkels | close |
| ♥ De Voedingswaar Webcrew |


© 2017 Voedingswaar.nl. Alle rechten voorbehouden. “Voedingswaar”, “Voedingswaar.nl”, het “Voedingswaar logo”, het “Voedingswaar.nl script logo” en het design van de “Voedingswaar.nl” verpakking, “Voedingswaar Amandel Muffins”, “Voedingswaar Spelt Muffins”, “Voedingswaar Speculaas”, “Voedingswaar Spelt Speculaas”, “Spelt-O-Laas”, “Voedingswaar Sucanat”, “Sucanat-Spelt Voedingswaar” zijn gedeponeerde merken van Voedingswaar, Voedingswaar.nl.

 
producten
ingrediënten
informatie
online
winkel
speltbrood
mix
ghee?
sluit venster
klik hier voor een navigatievenster
   

klik hier om
online te bestellen

 
    klik hier voor een navigatievenster  
       
     
klik hier voor een navigatievenster
klik hier voor een navigatievenster
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

klik hier om
online te bestellen

klik hier voor een navigatievenster
klik hier voor een navigatievenster
 

 

 

klik hier om
online te bestellen