|
|
Over
Jam, vruchten-gelei, confiture, marmelade, ingekookte vruchtensaus
-stroop en andere vruchtenpasta en vruchtenmoes.
In
1647 ontwikkelde de Franse fysicus Denis Papin een methode om
o.a. fruit en vruchten te conserveren zodat seizoensproducten
ook buiten het seizoen dat ze in de natuur voorkomen bewaard en
gegeten konden worden. Ook fruit, groenten of vruchten die in
een bepaalde streek niet voorkwamen konden zo zonder bederf vervoerd
worden en buiten de streek of het gebied van oorsprong gegeten
of verhandeld worden. Daardoor kunnen we nu streekproducten kopen
uit heel het land.
Voor dat deze conserveringsmethode, ook wel inmaken genoemd, werd
uitgevonden at men afhankelijk van de maand van het jaar, zeer
eenzijdige voeding en was men genoodzaakt in de lente en zomer
aan te sterken voordat de winter kwam.
Als de herfst voorbij was waren de producten met een hoog gehalte
aan vitaminen en fruitsuikers op en moest men uitkijken niet ziek
te worden bij gebrek aan gezonde voeding. Elk jaar vieren we heden
ten dagen nog het arriveren van de appeltjes van oranje met de
stoomboot uit Spanje. Zo staan de pakjes en cadeautjes die we
elkaar aan het eind van het jaar geven symbool voor gezonde voeding
en beterschap. Dit geeft wel te denken waarom er tegenwoordig
op kerstavond cadeaus worden gegeven in plaats van wanneer Sinterklaas
in het land is.
Vruchten
voor de Jam

nieuw
assortiment confiture, saus, sap en stroop
Twee
eeuwen nadat Denis Papin het verduurzamen, inmaken ofwel conserveren
van levensmiddelen en voedingswaar door verhitting in kokende
waterdamp met gebruikmaking van glazen of porseleinen potten uitvond,
startte Johann Carl Weck, samen met koopman Georg van Eyck, het
nu nog bestaande bedrijf: J. Weck GmbH en liet het merkteken „Weck“
wat we nu nog terugzien op weckpotten en weckglazen, vastleggen.
Zoals het woord conserven of conservenblikken al zegt, de blikjes
of potten die we vandaag de dag in de supermarkt kunnen kopen
worden alle volgens het systeem van Weck geproduceerd. De gevulde
blikjes of potjes worden afgesloten in een ketel, ook wel weckketel
of wecktoestel, met kokend water en stoom verhit, met als gevolg
dat de inhoud eerst uitzet en bij afkoeling weer inkrimpt waardoor
er een vacuüm ontstaat en de deksel als het ware op de pot
gezogen wordt. Deze methode wordt bij de confiture, jam of saus
bereiding nog steeds gebruikt en is de oorzaak waarom groente-
of jampotjes zo moeilijk open gaan. Door de achterkant van een
lepel of vork tussen de deksel en de pot te steken verbreekt het
vacuüm en gaat de pot met jam of saus makkelijk open. Als
de inhoud van een pot in een keer opgebruikt worden kan men ook
een gat in de deksel prikken. Bij wecken wordt de inhoud van de
pot of het blik afgesloten op temperatuur gebracht. Zo zijn fruit
en groenten uit pot vaak net zo gezond als vers en blijven de
belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen bewaard.
Daarbij hoeven er bij wecken geen kunstmatige conserveringsmiddelen
aan toe gevoegd te worden. Vroeger gebruikte men in plaats van
een jampot een weckglas of weckflessen, met een glazen deksel,
dat door gebruik van een gummiring luchtdicht kon worden afgesloten.
Nieuw
in het assortiment: jam, sap, wijn, siroop, dessertsaus en stroop.
Biologische
Confiture, Jam, Dessertsaus, Sappen en Vruchten-Stroop en -Wijn.
Biologisch en ambachtelijk gemaakt streekproduct. Tarwe-zetmeelvrij.
Gegarandeerd vrij van gluten en tarwe of tarwezetmeel.
Voor
wie geen zin heeft om zelf fruit te plukken en in te maken of
aan de slag te gaan met de jamfunctie op de broodbakmachine hebben
we de volgende bio / eko producten aan onze winkel toegevoegd:
- Jam
& Confiture: 190ml
Aardbeien confirure
Araniabessen (Appelbes) Confiture
Bramenjam
Cranberry (veenbes) jam
Kruisbessen (gooseberry) jam
Kweeperenjam
Rabarberjam
Pompoenenjam
Kersenjam
Duindoornjam
Bosbessen confiture
Frambozen confiture
Kruisbes confiture
Bramen confiture
Rode bessen confiture
Zwarte bessen confiture
Pruimen confiture
Appel confiture
- Dessertsaus:
250ml
Aardbeiensaus
Aroniabessensaus
Bosbessensaus
Zwarte-bessensaus
- Vruchten
Sappen: 0,75L
Aardbeiensap
Aroniabessensap
Bosbessensap
Frambozensap
Rode bessensap
Zwarte bessensap
Cranberrysap
- Stroop,
Vruchtenstroop: 0,25L
Kersenstroop
Aroniastroop
- Siroop,
Vruchtensiroop: 0,25L
Aardbeiensiroop
Aroniasiroop
Zwarte bessensiroop
Pruimensiroop
Cranberrysiroop
Frambozensiroop
- Wijn,
Vruchtenwijn: 0,75L
Vruchtenwijn Appel
Vruchtenwijn Aroniabes
Vruchtenwijn Braam
Vruchtenwijn Bosbes
Vruchtenwijn Framboos
Vruchtenwijn Peer
Vruchtenwijn Rode bes
Vruchtenwijn Zarte bes
*vrij
van tarwezetmeel of ander zetmeel en vrij van gluten |
|
|