recept
voor het bakken met de spelt broodbakmix in de oven
Speltbrood
van 750 gram uit
de oven:
Mix 500 gram Speltbakmix, en 310 ml (gr) lauwwarm (20-25 C.) water, enkele minuten
samen met de hand, of met de handmixer.
Kneed
het deeg en rol het strak op en plaats het in de bakvorm.
Afdekken
met een theedoek en 45 minuten laten rijzen op een warme plek,
of tot het deeg, dubbel zo groot, gerezen is.
Plaats
het brood in wording, minimaal 40 minuten in een voorverwarmde
oven.
(voorverwarmen op 220, terugzetten tot 200)
Brood af laten koelen op een rek
baktijden
en temperaturen verschillen per oven,

recept voor het bakken met de volkorenspelt broodbakmix in de
oven
Volkorenspeltbrood
van 750 gram
Mix
500 gram Spelt bakmix Volkoren, en 360 ml (gr) lauwwarm water kort samen met de handmixer, op de hoogste stand,
evt. voorzien van kneedhaken.
Kneed het deeg en rol het strak op en plaats het in de bakvorm.
Afdekken met een theedoek en 45 minuten laten rijzen op een warme
plek, of tot het deeg, dubbel zo groot, gerezen is.
Plaats het brood in wording, 40 minuten in een voorverwarmde oven.
(voorverwarmen op 220, terugzetten tot 200)
Brood af laten koelen op een rek
Electrische
oven: 210 graden Celcius, 45 minuten
Heteluchtoven: 200 graden Celcius, 40 minuten
Gasoven: stand 4-6, 45 minuten
baktijden
en temperaturen verschillen per oven

speltboterham
uit de oven
recept
voor het bakken met de witte spelt broodbakmix in de oven
Wit
speltbrood van 750 gram uit
de oven:
Mix 500 gram witte bakmix, en 360 ml (gr) lauwwarm (20-25 C.) water, enkele minuten
samen met de hand, of met de handmixer.
Kneed
het deeg en rol het strak op en plaats het in de bakvorm.
Afdekken
met een theedoek en 45 minuten laten rijzen op een warme plek,
of tot het deeg, dubbel zo groot, gerezen is.
Plaats
het brood in wording, minimaal 40 minuten in een voorverwarmde
oven.
(voorverwarmen op 220, terugzetten tot 200)
Brood af laten koelen op een rek
baktijden
en temperaturen verschillen per oven.
speltbrood
in de oven

Een
speltbrood binnen een uur. (in de oven)
- 300 tot 310 ml. water
- 500 gr. speltbloem of -meel (een mix tussen volkoren
(of 1050 of 630) met bloem (405) is een idee)
- Evt. indien u met zeer grof gemalen meel bakt; 1 of 2 eieren (een biologisch ei of een 'Colombian blacktail'
ei, werkt beter en is gezonder en lekkerder)
- 1 (of 2) zakjes 'wijnsteen bakpoeder' (Baukje
bakpoeder werkt ook perfect)
- een paar kommen, een mixer, een spatel, een kleine bakvorm of
cakevorm (Vet de cakevorm in met roomboter of
olijfolie)
- een oven op 200-230 graden*.
- Mix om te beginnen het bakpoeder goed met de bloem, liefst met
de mixer.
Mix in een andere kom, met de mixer, het ei en het water samen.
Voeg vervolgens de bloem, al roerend met de spatel, toe aan
het water.
Op het moment dat er geen droog meel meer te zien is, nog een
aantal keer met de spatel omscheppen en in de cakevorm gieten/scheppen.
(Eventueel de toplaag met iets van de water-ei mix bestrijken,
of alleen ei)
- Plaats het aankomend brood in een voorverwarmde oven van +-
220 graden en zet deze dan (of 10 min. later) terug naar 200 graden.
Na +-45 a 50 minuten zou het brood gaar moeten zijn, anders wat
langer doorbakken.
Voor een brood van een kilo, nog 10 tot 15 minuten aan de baktijd
plakken.
Als het afgekoeld is kan het gelost worden, liefst op een rekje
(ovenrek) om verder af te koelen.
Het brood is nu zo vers dat het op luchtige cake lijkt. De volgende
dag krijgt het vanzelf meer een broodstructuur.
Voor wat meer 'bite', is langer bakken natuurlijk ook een optie.
* Electrische
oven: 210 graden Celcius, 45 minuten
Heteluchtoven: 200 graden Celcius, 40 minuten
Gasoven: stand 4-6, 45 minuten
baktijden en temperaturen verschillen per oven
> nog een recept voor brood
met spelt meel in de oven
lees
verder over speltmeel >

Allergenen
informatie: Tarwevrijj, Koemelkvrij en Lactosevrij, Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij,
Zonder geraffineerde koolhydraten ofwel suikers. |