Amandelmeel, rijk aan vitaminen en mineralen
Van
de voedingswaarde van amandelen, valt gelijk op dat ze rijk zijn
aan de vitaminen B1, B2, B6 en E.
Ze hebben verder een hoog gehalte aan de mineralen calcium, ijzer,
fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom.
Amandelen zijn bijzonder geneeskrachtig en heel geschikt voor
mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsklachten. Verder
kenmerken amandelen zich door het hoge gehalte aan goede vetten
en hoogwaardige proteine, de rijkdom aan vezels en de hoge energiewaarde.
Daarom zijn amandelen niet 'zomaar een tussendoortje ', maar moeten
we ze als een volwaardige maaltijd zien, gemakkelijk te combineren
met andere ingredienten.
Amandelmeel
is rijk aan magnesium
Door
het hoge gehalte aan magnesium zijn ze zeer geschikt voor sporters
die een hogere magnesiumbehoefte hebben. Amandelen zijn goed bij
diverse spijsverteringsstoornissen.
Amandelmeel
is licht verteerbaar
Amandelen zijn bijzonder geschikt voor leverpatiënten: amandelvet
is lichter verteerbaar dan andere vetten.
Amandelmelk staat bekend als voedzaam en licht verteerbaar voor
zuigelingen, kleuters en zieken.
Baby's
kunnen voor hun tweede jaar geen vast voedsel verteren; als ze
om de een of andere reden geen moedermelk kunnen krijgen, kan
men als volgt te werk gaan. Het amandeleiwit wordt in 90% van
de gevallen beter opgenomen dan koemelkeiwit. Amandelmelk is eveneens
een prachtige vervanging voor de ook wel bekritiseerde sojamelk.
Het kan bijdragen tot de genezing van dauwworm, maag- en darmstoornissen.
Het malen van amandelen verhoogt de opneembaarheid.
Allergenen
informatie
Tarwevrij, Glutenvrij, Koemelkvrij en Lactosevrij, Gistvrij, Caseïnevrij,
Sojaeiwitvrij, Sojaolievrij, Zonder toegevoegd zout, Zonder geraffineerde
koolhydraten ofwel suikers.

Over
amandelen, amandelmeel is glutenvrij.
Een
amandel wordt vaak gezien als een noot maar is eigenlijk een pit.
De amandel behoort plantkundig tot de rozenfamilie die in 3 subfamilies
is verdeeld waarvan de leden onderling nauw verwant zijn. De amandel
is lid van de pruim subfamilie samen met de pruim, abrikoos, kers,
perzik en nectarine.
Amandelen
zijn heel gezond, ze bevatten vetten van de goede soort (onverzadigde),
die helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Ze bevatten veel
vitamine E en zijn rijk aan het mineraal magnesium.
In
Nederland komen tekorten aan magnesium veelvuldig voor, vooral
bij ouderen.
Magnesium wordt uitgeput door alcohol en wie regelmatig producten
met wit meel en witte suiker eet heeft een vergroot risico op
magnesiumtekort omdat het lichaam opgeslagen magnesium gebruikt
voor het verwerken van deze stoffen.
Vitamine
E beschermt onze cellen tegen vrije radicalen. Een vrije radicaal
is een molecuul met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid.
Die ongebruikte bindingsmogelijkheden kun je zien als een soort
haken die zich graag ergens aan vastgrijpen. Ze beschadigen andere
moleculen doordat ze er met hun haken elektronen uit los trekken
en veroorzaken zo vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico
op hart- en vaatziekten en kanker.
De
amandel staat symbool voor vruchtbaarheid. Dat is niet zo verwonderlijk
als je weet dat vitamine E een gunstige invloed heeft op de vruchtbaarheid
en seksuele potentie.
Amandelmeel
heeft vele mooie eigenschappen, zo is het glutenvrij. Glutenvrij
is in ons gezin niet nodig, zult U wellicht zeggen maar het aantal
mensen bij wie een intolerantie voor gluten wordt geconstateerd
breidt zich snel uit. Glutenvrij is niet tarwevrij, in spelt zitten
bijvoorbeeld ook gluten. Voor mensen met een allergie of intolerantie
voor tarwe is spelt een uitkomst maar mensen met een glutenintolerantie
moeten doorgaans alle glutenbevattende granen vermijden. Aangezien
amandelmeel glutenvrij is en voldoet aan de eisen voor meelprodukten
van de moderne westerse consument is het een prima vervanging
van andere meelsoorten. Amandel meel is een goede nieuwkomer in
onze winkel evenals speltmeel.
Amandelmeel
verkrijgbaar in Nederland, wordt voornamelijk uit Italië
en Spanje geïmporteerd.
Voedingswaar.nl importeert amandelmeel uit Californië, USA.
Hier hebben we voor gekozen aangezien de kwaliteit van het Californische
amandelmeel een stuk beter, en constanter, is.
Dit komt ten goede van de bakeigenschappen en zorgt voor continuïteit
in onze producten bereid met amandelmeel.
Er bestaan twee soorten amandelen: de zoete of gewone amandel
en de bittere amandel. De bittere amandel werd vroeger gebruikt
om het aroma van de zoete amandel te versterken in bijvoorbeeld
marsepein of amandelspijs. Tegenwoordig wordt de bittere amandel
vervangen door de veel goedkopere abrikozenpitmeel. De bittere
amandel is bijna niet meer te koop.
Amandelen worden in veel vormen verkocht: Geblancheerd, hele gepelde,
gedopt, gehakt, met of zonder vlies, gehalveerd en als amandelschaafsel.
In sommige recepten komt amandelpoeder voor, er kunnen 2 verschillende
dingen mee bedoeld worden:
- Amandelen die gemalen zijn nadat ze ontdaan zijn van de amandelolie;
amandelbloem.
-Gepelde, gemalen amandelen; amandelmeel.
Amandelbloem
is een bakkerijgrondstof en geeft een droger resultaat dan amandelmeel.
De waardevolle amandelolie die er uitgehaald is wordt in de reguliere
bakkerijen gecompenseerd door ander vet (margarine, boter, korst-
of toermargarine.) In de Voedingswaar bakkerij maken we hier geen
gebruik van.
Amandelmeel
en amandelbloem worden veel gebruikt in het Midden Oosten, in
de Marokkaanse en Indiase keuken.
lees verder over de amandel; klik hier
Klik hier voor meer lekkers gemaakt van geblancheerd- en ongeblancheerd amandelmeel,
en producten, met amandelen, om zelf te maken:
 |