Voedingswaar Actueel,  
 
 


     


Voedingswaar actueel, actuele informatie over gezonde voeding in het nieuws.

Er gebeuren zoveel interessante dingen op het gebied van gezonde voeding. Veel nieuws verzand in het grote aanbod. Als men alles zou lezen en kijken en luisteren, wat er dagelijks, wekelijks en maandelijks uitgebracht, uitgezonden en gepubliceerd wordt, dan is dat alles bij elkaar nog maar een paar procent van het aanbod van het ANP ...

Waar vindt U informatie in het nieuws over gezonde voeding?

Niet zo zeer wetenschappelijke publicaties als wel persberichten, vaak van en gelinkt naar andere "gezonde voeding"- of nieuws sites, zullen wij doorlopend, op uw verzoek, hier onder aanvullen.

 

Nieuw: Speculaas

Speculaas van Voedingswaar
Klik hier: Speculaas


Nieuw: Geklaarde Boter
Geklaarde Boter van Voedingswaar
Klik hier: Geklaarde Boter

 

Nieuw: Bouillon
Bouillon van Voedingswaar
Klik hier: Bio Bouillon zonder gistextract

 

Mocht U suggesties hebben, mail of schrijf het ons, dan plaatsen we het*

Voedingswaar.nl
tel. 023-5404140
Email klik hier

 

Gezonde Voeding in het nieuws:

 

Oudere berichten:

Spelt BroodMix 1 kg verbeterd

De Ingrediënten van de Voedingswaar Spelt Bakmix zijn verbeterd.
Na een lange testperiode, met uiteindelijk uitmuntende resultaten,
is de samenstelling van de speltbakmix aangepast.
Al sinds lange tijd was het onze wens om een desem toe te voegen.
Met de achterliggende gedachten; om zuur, eigen aan graan, te neutraliseren.
Nu is het dan zo ver; zelf thuis Speltbrood Met Desem bakken, makkelijk te maken met de hand of machine.
Binnenkort meer over desem

 

all-in mix3 nieuwe all-in-mixen van Voedingswaar!


Homocysteïne belangrijk na zwangerschapssuiker

02 April 2006
De homocysteïnespiegel is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van suikerziekte na een zwangerschap. Dit bleek uit een Koreaans onderzoek.
Het vier jaar durende onderzoek werd uitgevoerd onder 170 vrouwen die tijdens de zwangerschap suikerziekte (diabetes gravidarum) ontwikkelden, maar dit voor en na afloop van de zwangerschap niet hadden. Zes weken na de bevalling werden homocysteïnespiegels, nuchtere glucose, glucosetolerantie, nuchtere insuline- en cholesterolspiegels bepaald. Gedurende de vier jaar dat de vrouwen gevolgd werden, werden deze parameters meerdere malen bepaald.
Alle vrouwen hadden aan het begin van het onderzoek een normale of verminderde glucosetolerantie. Geen van hen was glucose-intolerant. Gedurende de vier jaar ontwikkelden achttien van hen diabetes, negen hadden een normale en negen hadden een verminderde glucosetolerantie bij aanvang. Zij bleken ook bij aanvang significant hogere homocysteïnespiegels te hebben dan de anderen. Verder werd een verband gevonden dat hoe hoger de glucosespiegels waren bij de constatering van de zwangerschapssuiker, hoe groter de kans dat later diabetes ontwikkeld zou worden. Deze relaties waren onafhankelijk van de BMI en het voorkomen van diabetes in de familie.

Cho NH, Lim S, Jang HC, Park HK, Metzger BE. Elevated homocysteine as a risk factor for the development of diabetes in women with a previous history of gestational diabetes mellitus: a 4-year prospective study. Diabetes Care 2005; 28(11):2750-5e

bron: Gert Schuitenmaker , direct link, direct link in english


Huisarts raadt 'gezonde' voeding af


De wetenschappers weten het ook niet, ze hebben ruzie..

maandag 20 maart 2006
Huisartsen zijn vaak niet overtuigd door maaltijdvervangende producten en waren met opschriften als 'zonder vet' en 'zonder suiker'. Ze raden die producten regelmatig af. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van MarketResponse onder 108 huisartsen. Bijna de helft van de Nederlanders koopt producten met een gezondheidsclaim, blijkt uit het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat huisartsen maandelijks met gemiddeld 110 patiënten praten over voeding. Bijna tachtig procent van de ondervraagde artsen adviseert hun patiënten te eten volgens de schijf van vijf. Minder positief staan de dokters tegenover producten die claimen minder vet of minder suiker te bevatten. De meeste huisartsen staan neutraal tegenover deze producten of raden ze af.

Voor het onderzoek zijn ook vijfhonderd consumenten ondervraagd. Eten volgens de schijf van vijf is volgens de respondenten het belangrijkst voor een gezond eetpatroon. Cholesterolverlagende producten staan op de tweede plaats, gevolgd door producten met minder suiker of minder vet. De claim 'minder vet' is volgens de ondervraagden het meest aansprekend bij het kopen van een product.

Bron: Novum


Rozijnen gezond voor de tanden

11 Januari 2006
Rozijnen zijn in tegenstelling tot wat altijd werd gedacht niet schadelijk voor het gebit. Ze kunnen zelfs mogelijk het gebit beschermen. Dit zei dr. Christine Wu van de University of Chicago op het jaarlijkse congres van de American Society for Microbiology.
De onderzoekers hadden vijf stoffen uit de rozijnen geïsoleerd. Dit waren oleanolzuur, oleanolaldehyde, betuline, betulinezuur en 5,2-hydroxymethylfurfural. Oleanolzuur, oleanolaldehyde en 5,2-hydroxymethylfurfural bleken twee orale bacteriestammen te remmen, namelijk Streptococcus mutans welke gaatjes veroorzaakt en Porphyromonas gingivalis die de oorzaak is van veel tandvleesproblemen. De remming trad op bij een concentratiereeks van 200 tot 1000 mcg/ml. Bij een concentratie van 31 mcg/ml blokkeerde oleanolzuur ook de hechting van S. mutans aan het tandoppervlak. Hechting aan het tandoppervlak is een voorwaarde om gaatjes te kunnen veroorzaken. Betuline en betulinezuur waren veel minder effectief. Om hetzelfde remmende effect te hebben waren veel hogere concentraties nodig.

Bron: Congres American Society for Microbiology. Juni 2005; Anaheim, Californië/Orthoeurope


Regio's mogen geen gentech gewassen weren

05 Oktober 2005
Regio's mogen niet zelf genetisch aangepaste gewassen weren. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag uitgesproken in een zaak tegen de regio Opper-Oostenrijk. De zaak was aangespannen door de Europese Commissie. De commissie vindt dat er geen bewijs is dat gewassen en voeding riskanter zijn als ze genetisch aangepast zijn.
Opper-Oostenrijk had een verbod uitgevaardigd die gentech teelt verbiedt. De regio is een van de 164 regio's en 4.500 gemeenten in de Europese Unie die zichzelf vrij hebben verklaard van genetisch gemodificeerde organismen (gmo's).
De regio's waren hiertoe opgeroepen door Milieudefensie en de koepelorganisatie Friends of the Earth in Brussel. De Europese milieuorganisatie reageert teleurgesteld. Het vraagt nu om een nieuwe Europese wet die regio's toestaat om zichzelf gmo-vrij te verklaren.

bron: ANP


Weinig vitaminen in groenten fruit van tegenwoordig

05 April 2005
Vergeleken met vijftig jaar geleden bevatten groenten en fruit minder van bepaalde essentiële voedingsstoffen. Door dr. Ronald Davies van de University of Texas werden analyses van dertien essentiële voedingsstoffen in 39 groenten en drie soorten meloenen en aardbeien uit 1950 en 1999 vergeleken. De afname verschilde per afzonderlijke nutriënt. Voor eiwit was dit gemiddeld 6% lager, voor vitamine B2 38%. Ook de gehalten aan calcium, fosfor en ijzer waren lager.
Als belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang wijst Davies op de keus van de teler. Deze wenst snelgroeiende gewassen met een verhoogde opbrengst. Planten beschikken over een vaststaande hoeveelheid energie welke benut kan worden voor de aanmaak van essentiële voedingsstoffen.
Gewasvariëteiten met verhoogde opbrengst hebben minder energie ter beschikking voor de opname van mineralen uit de grond en vervolgens voor de synthese van vitaminen en aminozuren. De eenzijdige gerichtheid op verhoogde opbrengsten leiden er onder meer toe dat de tegenwoordige aubergine en tomaten minder dan 50% van het vitamine C-gehalte uit 1950 bevatten.

Davis DR, Epp MD, Riordan HD. Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. J Am Coll Nutr 2004; 23(6):669-82


Magnesium bij kinderastma

04 April 2005
Kinderen met een acute astma-aanval hebben waarschijnlijk baat bij het intraveneus toedienen van magnesium. Deze conclusie trok het onderzoeksteam van dr. Cheuk van de Universiteit Hong Kong na het analyseren van vijf onderzoeken over dit onderwerp.
De onderzoeken betroffen in totaal 182 kinderen. In geval van een astmatische aanval kregen ze een placebo of magnesiumsulfaat intraveneus toegediend. Een gebruikelijke dosis was ongeveer 8 mg magensium als sulfaat per kilo lichaamsgewicht per uur. De kinderen kregen bovendien altijd een standaardtherapie met inhalatiemiddelen.
Vier onderzoeken toonden aan dat het magnesium effectief is. De vijfde echter liet geen positief resultaat zien. Analyse van alle studies tezamen gaf aan dat de kans op een ziekenhuisopname in de magnesiumgroep significant lager was dan in de placebogroep. Ook scoorde de magnesiumgroep significant beter op een korte termijn functionele longtesten en verbeterden de symptomen bij deze groep significant.

Cheuk DK, Chau TC, Lee SL. A meta-analysis on intravenous magnesium sulphate for treating acute asthma. Arch Dis Child 2005; 90(1):74-7


Dieet kan agressie gevangene verminderen

DEN HAAG - De Dienst JustitiŽle Inrichtingen van het ministerie van Justitie stelt pogingen in het werk om in ons land te experimenteren met diŽten in gevangenissen. Minder suiker in de voeding zou de agressie van de gedetineerden kunnen verminderen.

Minister Donner van Justitie beloofde eerder in antwoord op Kamervragen om onderzoeken in de Verenigde Staten hiernaar te bezien "op bruikbaarheid en toepassing in het Nederlandse gevangeniswezen".

DiŽetmaatregelen kunnen helpen tegen gedragsstoornissen bij kinderen met ADHD. Uit onderzoek in een Engelse jeugdgevangenis blijkt dit ook te gelden voor gedetineerden. Na toediening van extra vitamines, mineralen en vetzuren daalde agressief gedrag met een kwart.

Voor beleidsmedewerker Zaalberg bij de Dienst JustitiŽle Inrichtingen zijn de resultaten aanleiding om te pleiten om ook in ons land onderzoek te doen. Hij wil dat samen met universiteiten doen en benadert jeugdinrichtingen om hieraan mee te werken.


Voedingssupplementen in veel gevallen zinvol, ook voor de weerstand,
Campagne Voedingscentrum niet evenwichtig

Ermelo, 10 februari 2005 - Het Voedingscentrum start een campagne om het gebruik van supplementen ter discussie te stellen en stelt zich op het standpunt dat bij een gevarieerde voeding suppletie niet nodig is. Ook NPN vindt dat een gevarieerde gezonde voeding de beste basis voor het behoud van een goede gezondheid, echter voedingssupplementen zijn vaak een goede aanvulling daarop. Voedingssupplementen kunnen wel degelijk een positieve rol vervullen voor veel Nederlanders. In elk geval kunnen kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen en alle Nederlanders boven 60 jaar alleen via suppletie aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voldoen. Bovendien blijkt uit consumptiepeilingen dat veel Nederlanders dagelijks minder dan de ADH innemen. Het Voedingscentrum benadrukt dit onvoldoende. De slogan van het Voedingscentrum ' Eet lekker, gevarieerd en gezond, dan krijg je al je vitamines en mineralen binnen' geldt niet voor deze drie grote groepen. Bovendien wijst zij steeds weer op de mogelijke gevaren van een overdosering van vitamine A en D. In de Nederlandse situatie, waarin duidelijke maxima wettelijk bepaald zijn, zijn er echter geen veiligheidsproblemen bij het houden aan de aangegeven gebruiksadvies en komen in de praktijk ook niet voor.

Er zijn goede wetenschappelijke onderzoeken bij ouderen die aantonen dat door het gebruik van extra vitamines en mineralen in de vorm van supplementen een positieve invloed ontstaat t.a.v. de immuunrespons (Chandra, Lancet 1992), infecties (Girodon, Nutrition & Metabolism, 1997), het risico op Alzheimer (Cache County Study, 2005), preventie van chronische ziektes (Fletcher, JAMA 2002), risico op hartinfarct (SHEEP, Nutritional Epidemiology, 2003). Deze positieve gezondheidseffecten zijn nog niet algemeen wetenschappelijk aanvaard, maar goede wetenschappelijke studies met positieve resultaten van suppletie zijn er desalniettemin. De vraag is hoe lang het verantwoord is om deze feiten aan de consument te onthouden. Zou het niet zo moeten zijn dat zolang de betreffende doses veilig zijn dat de consument moet worden geïnformeerd zodat zelf een keuze kan maken!
Bovenstaande onderzoeken zijn deels gedaan met hogere doses dan de ADH. De ADH is immers geen maatstaf voor een optimale dosis bij diverse bevolkingsgroepen.

Op de website van het Voedingscentrum wordt gemeld dat men gemakkelijk teveel vitamine D kan binnenkrijgen. In de Nederlandse situatie waar in supplementen wettelijk niet meer dan 5 mcg per dagdosis is toegestaan is dat zeer onwaarschijnlijk. Immers de maximale veilige dagdosis die het Voedingscentrum aanhoudt is 25 mcg per dag (de officiële EU-instantie SCF heeft 50 mcg als veilig maximum bepaald) wordt pas gehaald als men diverse supplementen met vitamine D tegelijkertijd inneemt. Dat is bij normaal gebruik zeer onwaarschijnlijk. Door het zeer kleine gevaar van overdosering steeds te benadrukken worden de positieve effecten van suppletie ondergewaardeerd en de consument hiervan afgehouden.
Ook voor vitamine A geldt een maximale dosering (1200 mcg) van suppletie die redelijk ver onder de veilige dagelijkse dosis van 3000 mcg ligt.

Positief vinden wij dat het Voedingscentrum nu erkent dat bij een aanzienlijk deel van de ouderen (circa 25 %) de opname van vitamine B12 uit voeding verstoord is. Echter dit zou in de campagne en op de website veel duidelijker gecommuniceerd moeten worden. Nu ziet men deze informatie pas als men het deel over “Wie heeft extra vitamines nodig” tot het einde doorleest. Indien een oudere de Vitamine en Mineralen test doet wordt bovendien bij het eindadvies niet vermeldt dat er een redelijke kans (25 %) is dat vitamine B12 suppletie gewenst is. Ook zeer hoge doses vitamine B12 zijn zeer veilig. Steeds vaker wordt ook door voedingskundigen erkend dat een multivitamine supplement een gewenste aanvulling is voor ouderen.

Een aantal andere opmerkingen op de Vitamine en Mineralen test:
- bij zwangere vrouwen tussen 20 en 50 jaar wordt t.a.v. foliumzuur niet duidelijk vermeld dat suppletie noodzakelijk is. Immers bij een gevarieerde voeding (steeds het bovenste antwoord in de test) wordt het eindadvies: “U eet voldoende van de verschillende soorten produkten en hoeft zich geen zorgen te maken dat u te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt”. Daaraan zou toegevoegd moeten worden: Bij zwangerschap is suppletie echter ook in uw situatie noodzakelijk.
- Bij ouderen boven 60 jaar geldt hetzelfde: de noodzaak van suppletie van vitamine D zou duidelijk vermeld moeten worden
- Bij ouderen wordt niet gevraagd naar chronisch geneesmiddelengebruik. Dat kan een grote invloed hebben op de nutriënten opnamen en behoefte.

De grote vraag is of deze campagne de consument op een evenwichtige wijze informeert over het mogelijke nut van suppletie, met name ook vanwege het feit dat vitamines en mineralen in de doseringen, zoals zij op de Nederlandse markt zijn, veilig zijn. Voor veel mensen kan suppletie tijdelijk of voor langere tijd zeker bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid.
In termen van de grote bedreigingen voor de volksgezondheid zou het wenselijk zijn dat het Voedingscentrum aandacht besteed aan het nog steeds veel te hoge gebruik van nutriënt-arme, energierijke levensmiddelen die o.a. bijdragen aan de toename van overgewicht en diabetes en indirect aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Daar is echt gezondheidswinst te behalen voor de Nederlandse bevolking.
In het algemeen hebben gebruikers van voedingssupplementen een evenwichtiger voedingspatroon. Suppletie past in een bewust en gezond leefpatroon. Omdat de produkten veilig zijn is het zelf mogen kiezen en alle informatie daarover krijgen een recht, ook omdat deze consumenten bewust en uit eigen middelen aan preventie doen. De cruciale vraag is hoe lang het verantwoord is om dit gezonde gedrag te ontmoedigen, zoals het Voedingscentrum dat nu in feite doet.

 

 

 


klik hier voor een navigatievenster

 

 

 
 
 
Voedingswaardentabel
 


klik hier voor een navigatievenster

 
klik hier voor een navigatievenster
 


klik hier voor een navigatievenster

 


klik hier voor een navigatievenster