Voedingswaar actueel, actuele informatie over gezonde voeding
in het nieuws.
Er
gebeuren zoveel interessante dingen op het gebied van gezonde
voeding. Veel nieuws verzand in het grote aanbod. Als men alles
zou lezen en kijken en luisteren, wat er dagelijks, wekelijks
en maandelijks uitgebracht, uitgezonden en gepubliceerd wordt,
dan is dat alles bij elkaar nog maar een paar procent van het
aanbod van het ANP
...
Waar
vindt U informatie in het nieuws over gezonde voeding?
Niet
zo zeer wetenschappelijke publicaties als wel persberichten, vaak
van en gelinkt naar andere "gezonde voeding"- of nieuws
sites, zullen wij doorlopend, op uw verzoek, hier onder aanvullen.
Nieuw: Speculaas

Klik hier: Speculaas
Nieuw: Geklaarde Boter

Klik hier: Geklaarde Boter
Nieuw: Bouillon

Klik hier: Bio Bouillon zonder gistextract
Mocht
U suggesties hebben, mail of schrijf het ons, dan plaatsen we
het*
Voedingswaar.nl
tel. 023-5404140
Email klik hier
Gezonde
Voeding in het nieuws:
Oudere berichten:
Spelt BroodMix 1 kg verbeterd
De Ingrediënten van de Voedingswaar Spelt Bakmix zijn verbeterd.
Na een lange testperiode, met uiteindelijk uitmuntende resultaten,
is de samenstelling van de speltbakmix aangepast.
Al sinds lange tijd was het onze wens om een desem toe te voegen.
Met de achterliggende gedachten; om zuur, eigen aan graan, te neutraliseren.
Nu is het dan zo ver; zelf thuis Speltbrood Met Desem bakken, makkelijk te maken met de hand of machine.
Binnenkort meer over desem
3
nieuwe all-in-mixen van Voedingswaar!
Homocysteïne
belangrijk na zwangerschapssuiker
02 April 2006
De homocysteïnespiegel is een belangrijke risicofactor voor
de ontwikkeling van suikerziekte na een zwangerschap. Dit bleek
uit een Koreaans onderzoek.
Het vier jaar durende onderzoek werd uitgevoerd onder 170 vrouwen
die tijdens de zwangerschap suikerziekte (diabetes gravidarum)
ontwikkelden, maar dit voor en na afloop van de zwangerschap niet
hadden. Zes weken na de bevalling werden homocysteïnespiegels,
nuchtere glucose, glucosetolerantie, nuchtere insuline- en cholesterolspiegels
bepaald. Gedurende de vier jaar dat de vrouwen gevolgd werden,
werden deze parameters meerdere malen bepaald.
Alle vrouwen hadden aan het begin van het onderzoek een normale
of verminderde glucosetolerantie. Geen van hen was glucose-intolerant.
Gedurende de vier jaar ontwikkelden achttien van hen diabetes,
negen hadden een normale en negen hadden een verminderde glucosetolerantie
bij aanvang. Zij bleken ook bij aanvang significant hogere homocysteïnespiegels
te hebben dan de anderen. Verder werd een verband gevonden dat
hoe hoger de glucosespiegels waren bij de constatering van de
zwangerschapssuiker, hoe groter de kans dat later diabetes ontwikkeld
zou worden. Deze relaties waren onafhankelijk van de BMI en het
voorkomen van diabetes in de familie.
Cho
NH, Lim S, Jang HC, Park HK, Metzger BE. Elevated homocysteine
as a risk factor for the development of diabetes in women with
a previous history of gestational diabetes mellitus: a 4-year
prospective study. Diabetes Care 2005; 28(11):2750-5e
bron:
Gert
Schuitenmaker , direct
link, direct
link in english
Huisarts
raadt 'gezonde' voeding af
De
wetenschappers weten het ook niet, ze hebben ruzie..
maandag 20 maart 2006
Huisartsen zijn vaak niet overtuigd door maaltijdvervangende producten
en waren met opschriften als 'zonder vet' en 'zonder suiker'.
Ze raden die producten regelmatig af. Dat blijkt maandag uit een
onderzoek van MarketResponse onder 108 huisartsen. Bijna de helft
van de Nederlanders koopt producten met een gezondheidsclaim,
blijkt uit het onderzoek.
Uit het onderzoek blijkt
dat huisartsen maandelijks met gemiddeld 110 patiënten praten
over voeding. Bijna tachtig procent van de ondervraagde artsen
adviseert hun patiënten te eten volgens de schijf van vijf.
Minder positief staan de dokters tegenover producten die claimen
minder vet of minder suiker te bevatten. De meeste huisartsen
staan neutraal tegenover deze producten of raden ze af.
Voor het onderzoek zijn ook vijfhonderd consumenten
ondervraagd. Eten volgens de schijf van vijf is volgens de respondenten
het belangrijkst voor een gezond eetpatroon. Cholesterolverlagende
producten staan op de tweede plaats, gevolgd door producten met
minder suiker of minder vet. De claim 'minder vet' is volgens
de ondervraagden het meest aansprekend bij het kopen van een product.
Bron: Novum
Rozijnen
gezond voor de tanden
11 Januari 2006
Rozijnen zijn in tegenstelling tot wat altijd werd gedacht niet
schadelijk voor het gebit. Ze kunnen zelfs mogelijk het gebit
beschermen. Dit zei dr. Christine Wu van de University of Chicago
op het jaarlijkse congres van de American Society for Microbiology.
De onderzoekers hadden vijf stoffen uit de rozijnen geïsoleerd.
Dit waren oleanolzuur, oleanolaldehyde, betuline, betulinezuur
en 5,2-hydroxymethylfurfural. Oleanolzuur, oleanolaldehyde en
5,2-hydroxymethylfurfural bleken twee orale bacteriestammen te
remmen, namelijk Streptococcus mutans welke gaatjes veroorzaakt
en Porphyromonas gingivalis die de oorzaak is van veel tandvleesproblemen.
De remming trad op bij een concentratiereeks van 200 tot 1000
mcg/ml. Bij een concentratie van 31 mcg/ml blokkeerde oleanolzuur
ook de hechting van S. mutans aan het tandoppervlak. Hechting
aan het tandoppervlak is een voorwaarde om gaatjes te kunnen veroorzaken.
Betuline en betulinezuur waren veel minder effectief. Om hetzelfde
remmende effect te hebben waren veel hogere concentraties nodig.
Bron:
Congres American Society for Microbiology. Juni 2005; Anaheim,
Californië/Orthoeurope
Regio's
mogen geen gentech gewassen weren
05 Oktober 2005
Regio's mogen niet zelf genetisch aangepaste gewassen weren. Dat
heeft het Europese Hof van Justitie vandaag uitgesproken in een
zaak tegen de regio Opper-Oostenrijk. De zaak was aangespannen
door de Europese Commissie. De commissie vindt dat er geen bewijs
is dat gewassen en voeding riskanter zijn als ze genetisch aangepast
zijn.
Opper-Oostenrijk had een verbod uitgevaardigd die gentech teelt
verbiedt. De regio is een van de 164 regio's en 4.500 gemeenten
in de Europese Unie die zichzelf vrij hebben verklaard van genetisch
gemodificeerde organismen (gmo's).
De regio's waren hiertoe opgeroepen door Milieudefensie en de
koepelorganisatie Friends of the Earth in Brussel. De Europese
milieuorganisatie reageert teleurgesteld. Het vraagt nu om een
nieuwe Europese wet die regio's toestaat om zichzelf gmo-vrij
te verklaren.
bron:
ANP
Weinig
vitaminen in groenten fruit van tegenwoordig
05
April 2005
Vergeleken met vijftig jaar geleden bevatten groenten en fruit
minder van bepaalde essentiële voedingsstoffen. Door dr.
Ronald Davies van de University of Texas werden analyses van dertien
essentiële voedingsstoffen in 39 groenten en drie soorten
meloenen en aardbeien uit 1950 en 1999 vergeleken. De afname verschilde
per afzonderlijke nutriënt. Voor eiwit was dit gemiddeld
6% lager, voor vitamine B2 38%. Ook de gehalten aan calcium, fosfor
en ijzer waren lager.
Als belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang wijst Davies op
de keus van de teler. Deze wenst snelgroeiende gewassen met een
verhoogde opbrengst. Planten beschikken over een vaststaande hoeveelheid
energie welke benut kan worden voor de aanmaak van essentiële
voedingsstoffen.
Gewasvariëteiten met verhoogde opbrengst hebben minder energie
ter beschikking voor de opname van mineralen uit de grond en vervolgens
voor de synthese van vitaminen en aminozuren. De eenzijdige gerichtheid
op verhoogde opbrengsten leiden er onder meer toe dat de tegenwoordige
aubergine en tomaten minder dan 50% van het vitamine C-gehalte
uit 1950 bevatten.
Davis
DR, Epp MD, Riordan HD. Changes in USDA Food Composition Data
for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. J Am Coll Nutr 2004; 23(6):669-82
Magnesium
bij kinderastma
04
April 2005
Kinderen met een acute astma-aanval hebben waarschijnlijk baat
bij het intraveneus toedienen van magnesium. Deze conclusie trok
het onderzoeksteam van dr. Cheuk van de Universiteit Hong Kong
na het analyseren van vijf onderzoeken over dit onderwerp.
De onderzoeken betroffen in totaal 182 kinderen. In geval van
een astmatische aanval kregen ze een placebo of magnesiumsulfaat
intraveneus toegediend. Een gebruikelijke dosis was ongeveer 8
mg magensium als sulfaat per kilo lichaamsgewicht per uur. De
kinderen kregen bovendien altijd een standaardtherapie met inhalatiemiddelen.
Vier onderzoeken toonden aan dat het magnesium effectief is. De
vijfde echter liet geen positief resultaat zien. Analyse van alle
studies tezamen gaf aan dat de kans op een ziekenhuisopname in
de magnesiumgroep significant lager was dan in de placebogroep.
Ook scoorde de magnesiumgroep significant beter op een korte termijn
functionele longtesten en verbeterden de symptomen bij deze groep
significant.
Cheuk
DK, Chau TC, Lee SL. A meta-analysis on intravenous magnesium
sulphate for treating acute asthma. Arch Dis Child 2005; 90(1):74-7
Dieet
kan agressie gevangene verminderen
DEN
HAAG - De Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van
Justitie stelt pogingen in het werk om in ons land te experimenteren
met diëten in gevangenissen. Minder suiker in de voeding zou de
agressie van de gedetineerden kunnen verminderen.
Minister Donner van Justitie beloofde eerder in antwoord op Kamervragen
om onderzoeken in de Verenigde Staten hiernaar te bezien "op bruikbaarheid
en toepassing in het Nederlandse gevangeniswezen".
Diëetmaatregelen kunnen helpen tegen gedragsstoornissen bij kinderen
met ADHD. Uit onderzoek in een Engelse jeugdgevangenis blijkt
dit ook te gelden voor gedetineerden. Na toediening van extra
vitamines, mineralen en vetzuren daalde agressief gedrag met een
kwart.
Voor beleidsmedewerker Zaalberg bij de Dienst Justitiële Inrichtingen
zijn de resultaten aanleiding om te pleiten om ook in ons land
onderzoek te doen. Hij wil dat samen met universiteiten doen en
benadert jeugdinrichtingen om hieraan mee te werken.
Voedingssupplementen
in veel gevallen zinvol, ook voor de weerstand,
Campagne Voedingscentrum niet evenwichtig
Ermelo,
10 februari 2005 - Het Voedingscentrum start een campagne om het
gebruik van supplementen ter discussie te stellen en stelt zich
op het standpunt dat bij een gevarieerde voeding suppletie niet
nodig is. Ook NPN vindt dat een gevarieerde gezonde voeding de
beste basis voor het behoud van een goede gezondheid, echter voedingssupplementen
zijn vaak een goede aanvulling daarop. Voedingssupplementen kunnen
wel degelijk een positieve rol vervullen voor veel Nederlanders.
In elk geval kunnen kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen en alle
Nederlanders boven 60 jaar alleen via suppletie aan de Aanbevolen
Dagelijkse Hoeveelheid voldoen. Bovendien blijkt uit consumptiepeilingen
dat veel Nederlanders dagelijks minder dan de ADH innemen. Het
Voedingscentrum benadrukt dit onvoldoende. De slogan van het Voedingscentrum
' Eet lekker, gevarieerd en gezond, dan krijg je al je vitamines
en mineralen binnen' geldt niet voor deze drie grote groepen.
Bovendien wijst zij steeds weer op de mogelijke gevaren van een
overdosering van vitamine A en D. In de Nederlandse situatie,
waarin duidelijke maxima wettelijk bepaald zijn, zijn er echter
geen veiligheidsproblemen bij het houden aan de aangegeven gebruiksadvies
en komen in de praktijk ook niet voor.
Er
zijn goede wetenschappelijke onderzoeken bij ouderen die aantonen
dat door het gebruik van extra vitamines en mineralen in de vorm
van supplementen een positieve invloed ontstaat t.a.v. de immuunrespons
(Chandra, Lancet 1992), infecties (Girodon, Nutrition & Metabolism,
1997), het risico op Alzheimer (Cache County Study, 2005), preventie
van chronische ziektes (Fletcher, JAMA 2002), risico op hartinfarct
(SHEEP, Nutritional Epidemiology, 2003). Deze positieve gezondheidseffecten
zijn nog niet algemeen wetenschappelijk aanvaard, maar goede wetenschappelijke
studies met positieve resultaten van suppletie zijn er desalniettemin.
De vraag is hoe lang het verantwoord is om deze feiten aan de
consument te onthouden. Zou het niet zo moeten zijn dat zolang
de betreffende doses veilig zijn dat de consument moet worden
geïnformeerd zodat zelf een keuze kan maken!
Bovenstaande onderzoeken zijn deels gedaan met hogere doses dan
de ADH. De ADH is immers geen maatstaf voor een optimale dosis
bij diverse bevolkingsgroepen.
Op
de website van het Voedingscentrum wordt gemeld dat men gemakkelijk
teveel vitamine D kan binnenkrijgen. In de Nederlandse situatie
waar in supplementen wettelijk niet meer dan 5 mcg per dagdosis
is toegestaan is dat zeer onwaarschijnlijk. Immers de maximale
veilige dagdosis die het Voedingscentrum aanhoudt is 25 mcg per
dag (de officiële EU-instantie SCF heeft 50 mcg als veilig
maximum bepaald) wordt pas gehaald als men diverse supplementen
met vitamine D tegelijkertijd inneemt. Dat is bij normaal gebruik
zeer onwaarschijnlijk. Door het zeer kleine gevaar van overdosering
steeds te benadrukken worden de positieve effecten van suppletie
ondergewaardeerd en de consument hiervan afgehouden.
Ook voor vitamine A geldt een maximale dosering (1200 mcg) van
suppletie die redelijk ver onder de veilige dagelijkse dosis van
3000 mcg ligt.
Positief
vinden wij dat het Voedingscentrum nu erkent dat bij een aanzienlijk
deel van de ouderen (circa 25 %) de opname van vitamine B12 uit
voeding verstoord is. Echter dit zou in de campagne en op de website
veel duidelijker gecommuniceerd moeten worden. Nu ziet men deze
informatie pas als men het deel over “Wie heeft extra vitamines
nodig” tot het einde doorleest. Indien een oudere de Vitamine
en Mineralen test doet wordt bovendien bij het eindadvies niet
vermeldt dat er een redelijke kans (25 %) is dat vitamine B12
suppletie gewenst is. Ook zeer hoge doses vitamine B12 zijn zeer
veilig. Steeds vaker wordt ook door voedingskundigen erkend dat
een multivitamine supplement een gewenste aanvulling is voor ouderen.
Een
aantal andere opmerkingen op de Vitamine en Mineralen test:
- bij zwangere vrouwen tussen 20 en 50 jaar wordt t.a.v. foliumzuur
niet duidelijk vermeld dat suppletie noodzakelijk is. Immers bij
een gevarieerde voeding (steeds het bovenste antwoord in de test)
wordt het eindadvies: “U eet voldoende van de verschillende
soorten produkten en hoeft zich geen zorgen te maken dat u te
weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt”. Daaraan zou
toegevoegd moeten worden: Bij zwangerschap is suppletie echter
ook in uw situatie noodzakelijk.
- Bij ouderen boven 60 jaar geldt hetzelfde: de noodzaak van suppletie
van vitamine D zou duidelijk vermeld moeten worden
- Bij ouderen wordt niet gevraagd naar chronisch geneesmiddelengebruik.
Dat kan een grote invloed hebben op de nutriënten opnamen
en behoefte.
De
grote vraag is of deze campagne de consument op een evenwichtige
wijze informeert over het mogelijke nut van suppletie, met name
ook vanwege het feit dat vitamines en mineralen in de doseringen,
zoals zij op de Nederlandse markt zijn, veilig zijn. Voor veel
mensen kan suppletie tijdelijk of voor langere tijd zeker bijdragen
aan het behoud van een goede gezondheid.
In termen van de grote bedreigingen voor de volksgezondheid zou
het wenselijk zijn dat het Voedingscentrum aandacht besteed aan
het nog steeds veel te hoge gebruik van nutriënt-arme, energierijke
levensmiddelen die o.a. bijdragen aan de toename van overgewicht
en diabetes en indirect aan het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Daar is echt gezondheidswinst te behalen voor de Nederlandse bevolking.
In het algemeen hebben gebruikers van voedingssupplementen een
evenwichtiger voedingspatroon. Suppletie past in een bewust en
gezond leefpatroon. Omdat de produkten veilig zijn is het zelf
mogen kiezen en alle informatie daarover krijgen een recht, ook
omdat deze consumenten bewust en uit eigen middelen aan preventie
doen. De cruciale vraag is hoe lang het verantwoord is om dit
gezonde gedrag te ontmoedigen, zoals het Voedingscentrum dat nu
in feite doet.

©2005-2017 Voedingswaar.nl
|